Sjækler benyttes inden for en lang række brancher såsom fiskeri, byggeindustrien, landbrug, stevedoring til fastgørelse af stålwirer. Sjækler findes i mange forskellige typer og for at vide hvilken type, du skal bruge til din opgave, er det bl.a. bæreevnen, der skal tages hensyn til. Specifikt benyttes sjækler til fastgørelse af wirer i forbindelse med løfteopgave og statiske systemer. Hvis der er tale om permanente installationer, kan du få sjækler med sikkerhedsbolte og møtrik, der primært benyttes, hvis lasten kan glide på bolten, hvilket kan forårsage rotationer af bolten.

Vantskruer benyttes i forbindelse med at kunne regulere længden mellem to punkter ved løft eller træk, og det kan være meget afgørende i nogle henseende at kunne justere længden mellem to punkter.

 

Vigtige regler ved brug af sjækling

Når du laver et sling bestående af flere rundsling, er det vigtigt, at du samler disse i sjæklens bue, og ikke bolten, da bolten kan være medvirkende til at skade og svække slinget, og vinklen må ikke overstige 120 grader mellem dine slings.

 

Når du skal samle to sjæklinger, er det vigtigt, at du gør det ved at samle bue mod bue, bue mod bolt eller bolt mod bolt. Ved bolt mod bolt-konfigurationen skal du være opmærksom på, at den ene sjækling, der støder mod den anden sjæklings krop, ikke er en hensigtsmæssig konstruktion, eftersom dette er ensbetydende med, at sjæklingen ikke bærer byrden.

 

En anden regel, der er vigtig at følge, er, at bolten altid skal være skruet ordentlig på sjæklen, hvilket du kan sikre ved at gevindet ikke er synligt, og bolten skal altså flugte udvendig på sjæklen.

 

Kontakt en fagmand

Hvis du har behov for hjælp i forbindelse med dit arbejde med sjækler og vantskruer, kan det meget vel være relevant for dig at kontakte en fagmand, der har den viden, du har behov for til din opgave.