Der er ofte stor forvirring blandt flere forskellige håndværksfag om, hvad de hver især egentligt beskæftiger sig med. Netop dette ses også med fagene som tømrer og snedker, og får at afværge forvirringen bedst muligt, har vi derfor lavet et lille indlæg, der mere specifikt vil forklare forskellene og lighederne mellem en tømrer og en snedker.

 

Hvad laver en snedker?

En god huskeregel for hvad en snedker laver er, at snedkeren i højere grad står for detaljerne på byggeriet. Der findes dog også flere forskellige former for snedkeri, hvoraf møbelsnedkeren, der laver møbler eller reparerer møbler, nok er den mest velkendte. Som bygningssnedker laver man trædetaljer på forskellige bygningselementer såsom døre, vinduer, karme og lister, men mange snedkere laver også køkkeninventar med bordplader, skabe og hylder i det flotteste træhåndværk.

 

Hvad laver en tømrer?

Hvor en snedker står for detaljerne, er det i stedet tømreren, der står for meget af det mere grove arbejde. Det består både af større strukturelle ting som vægge, gulv og tag, isolering heraf samt mange andre opgaver forbundet med ny- og ombyg. Tømreren monterer også ofte de døre og vinduer, som en snedker har lavet flotte.

 

Hvordan er de forskellige?

Som det allerede ses ud fra ovenstående, er der altså en række forskelle på, hvad en snedker og en tømrer laver. Da de to fag i praksis tager sig af forskellige opgaver, kan det altså variere, hvem du har brug for, alt efter, hvad du skal have lavet i dit hjem.

Uddannelserne til de to fag er også forskellige, og som snedker kan du i uddannelsesforløbet vælge mellem at blive maskinsnedker, bygningssnedker og møbelsnedker. Det vil altså sige, at de to fag helt uddannelsesmæssigt også er specialiseret i forskellige ting, selvom der også er nogle tømrere, der også udfører snedkerarbejde.