En blikkenslager er en håndværker der arbejder med plade og rørarbejde. Arbejdet udføres typisk i forbindelse med taginddækning, udformningen af tagplader eller monteringen af nedløbsrør og tagrender.

Blikkenslageren i Romerriget

Blikkenslager erhvervet stammer helt tilbage fra the Romerske imperium. Den engelske oversættelse er “plumber” der stammer fra den latinske betegnelse af bly, der altså på latinsk udtales Plumbum.

Romerne brugte store mængde bly på udarbejdelsen af det moderne Rom. Hvor materialet blev brugt til rør, afløbsrør og bade. Grundet den store brug af “Plumbum” i Rom opkaldte man erhvervet herefter. På den måde adskilte man arbejdstitlen fra en regulære smed, der også arbejdede med metal og udformningen af udstyr, af alt lige fra krig til køkken.

Dengang havde man ikke arbejdstitler på samme måde som vi har i dag, men i folkemunde begyndte man hurtigt at omtale de mennesker der arbejdede med bly for “Plumbarius” der senere blev forket til “Plumber”.

Blikkenslageren i Danmark

I Danmark kaldte man længe blikkenslageren for en pladeslåer, eller en plattenslager. Igen i tæt relation til smedearbejdet, der altså dengang i var meget anderledes en et regulært blikkenslager arbejde.

Den danske betegnelse for blikkenslager forekommer først i 1600 tallet i en tidsskrift i Århus. Op igennem 1800 tallet blevet arbejdet som blikkenslager en stadig større del af den danske udvikling af byerne. Arbejdet med bly blev en essentiel del af de danske metropoler, hvor især Århus og København blev bygget med tagrender og nedløbsrør i bly. Kender, lygter og kasse blev ligeledes fremstillet i samme materiale hvilket gjorde at erhvervet steg stødt i popularitet. Udviklingen var ikke unik for Århus og København. I alle europæiske og Amerikanske storbyer vandt materialet frem frem, og det blev en integreret del af byudviklingen de fleste steder. Altså har blikkenslageren, ligesom tømreren og brolæggeren, spillet en central del i udviklingen af det moderne Europa som vi kender det i dag.

Blikkenslageren i dag

Blikkenslager erhvervet er fortsat et erhverv i stor efterspørgsel. Med voksende storbyer, og en befolkningstæthed der stiger støt bliver der i stigende grad behov for at lave installationer der kan facilitere samlingen af mange mennesker. Dvs. tagrender, afløbsinstallationer og meget

mere. I dag er de typiske blikkenslagervirksomheder uddannede og autoriserede indenfor VVS-området, og der findes dygtige blikkenslager i hele landet, lige fra Århus til Allerød og det er et erhverv med massere af jobmuligheder hvis man har lysten og hænderne skruet godt sammen.

 

Blikkenslager udstyr i Århus